Nordisk skovbad

Forebyg stress med en stille sanseåbnende vandring i naturen

Et skovbad kan styrke din trivsel

I sin essens er et Nordisk skovbad en stille vandring i naturen, hvor du får gode forudsætninger for at koble af og give hjernen en pause fra den overstimulering, der trætter hjernen og leder til blandt andet tankemylder og stress. Ved at sænke tempoet, komme ned i kroppen og stimulere sanserne, glider du over i den spontane opmærksomhed, hvor du slapper af og restituerer, og kan opnå indre klarhed.

Under et skovbad bliver du så at sige badet i skovens atmosfære, og du vil profitere af at være i naturens rum med dets farver, dufte og lyde, af biokemien som spiller sig ud mellem dig, planterne og jorden, og af de guidede sanseaktiviteter, som foregår undervejs. Gennem et skovbad kan du komme meget nær naturen og nuet, og du kan opleve øget velvære og trivsel.

En mand skovbader på en høj under et birketræ i skoven
Mennesker ligger i naturmiljø og slapper af

Forskning i effekterne af skovbadning

Skovbadet, kendt som Shinrin-Yoku, blev udviklet i Japan i 1980’erne for at afhjælpe stress og depression, og gives i dag på recept i Japan. Det Nordiske skovbad bygger på de samme principper, det er blot tilpasset skandinavisk natur og kultur. Det betyder, at det miljø vi bevæger os i under et skovbad kan variere mellem skov, åbent landskab, sø, å og hav. Hver naturtype med sine berigende egenskaber.

Forskning har vist, at skovbad reducerer stress (nedsætter kortisol-niveau), sænker blodtrykket og forbedrer immunforsvaret. Stimulering af "ro-systemet" (det parasympatiske nervesystem) bidrager til bedre søvn og forbedret evne til at fokusere. Du kan desuden opnå øget selvindsigt og føle dig revitaliseret.

Sådan foregår et Nordisk skovbad

På mødestedet tager jeg imod dig, og de øvrige skovbadsdeltagere.

  1. Når alle er ankommet, fortæller jeg om det praktiske, og den natur, som skovbadet skal foregå i. Telefoner sættes på flytilstand.

  2. Vi går lidt i stilhed, og på et egnet sted, guider jeg en groudende øvelse, der hjælper dig til at slippe tankerne fra det du kommer fra og skal videre til, så du henter opmærksomheden hjem til dig selv.

  3. Derfra går vi på min anvisning i stilhed, i langsomt tempo, en efter en med et par meters afstand. Undervejs på turen gør vi nogle stop, hvor jeg guider dig igennem forskellige sanseøvelser - naturinvitationer afstemt med årstiden.

  4. Der indgår altid en stillesidning, hvor du får helt ro. Ro til blot at være, til at synke ind i dig selv, eller rette din opmærksomhed ud mod livet i naturen omkring dig.

  5. Skovbadet afsluttes med en lille mundsmag, udveksling af et par ord om oplevelsen hvis man har lyst, før vi siger farvel, der hvor vi startede.

Det skal du medbringe til et skovbad

Et skovbad kan foregå i næsten al slags vejr, så længe det ikke er farligt vejr med stærk vind, torden eller hård frost. Årstidernes skiften er en del af oplevelsen. Skovbadet varer som regel 2-3 timer for at opnå fuld effekt. Vi går typisk 2-5 km under skovbadet, i varierende terræn.

  1. Medbring fodtøj, du går godt i. Gerne sko med blød sål, så du kan mærke underlaget, hvis ikke du går på bare fødder.

  2. Klæd dig på efter årstiden, i behageligt tøj. Gerne i uld, i lag på lag, vind og vandtæt. Jeg anbefaler også lange busker om sommeren, så du ikke bliver generet af flåter eller stikkende planter. Om vinteren er skibukser og varme handsker en rigtig god ide.

  3. Medbring 0,5-1,5 liter vand afhængig af årstiden. På skovbade af mere end 2 timers varighed anbefaler jeg at medbringe frugt, kiks eller nødder, du kan spise under vejs.

  4. Om sommeren kan du medbringe kasket, hat med bred skygge, solcreme og myggespray efter behov.

Har du lyst til at prøve et guidet skovbad?

Så kan du booke plads på et åbent skovbad i kalenderen her på siden.

Du kan også booke mig til at guide et skov for:

  • Dig selv

  • En gruppe, fx venner, familie eller forening

  • Dine kollegaer, fx i forbindelse med en seminardag

Priser

  • En plads på et åbent skovbad koster 375,00 kr. inklusiv moms

  • For grupper og virksomheder aftales prisen individuelt baseret på sted, varighed og deltagerantal.

Calendar Block
This is an example. Double-click here and select a page to create a calendar of your own content. Learn more

Mit navn er Ann Berit Frostholm

Jeg har arbejdet professionelt med naturforvaltning og naturformidling siden 2006, og med natur og sundhedsfremme siden 2019. Siden 2020 som underviser i blandt andet identifikation af støttemiljøer samt natursansninger på Nordisk Skovbadsguideuddannelsen.

Når jeg guider et nordisk skovbad, så tilstræber jeg at invitere dig ud i et rigt naturmiljø, der hjælper dig til at åbne sanserne, lade tankerne træde i baggrunden og beroliger sindet. Så kan du få en tiltrængt pause fra hverdagens mange gøremål og give din hjerne mulighed for at restituere.

Kontakt mig for en uforpligtende samtale. Sammen afklarer vi jeres ønsker og behov.

Læs mere om mig her.

Ann Berit Frostholm, Design af terapihaver, Vejleder i natur, krop og psyke