Kan biodiversitetstiltag i bymiljøer bidrage med noget fornuftigt?

Det er efterhånden ikke sjældent, at der bliver givet en bredside til virksomheder, ejendomsselskaber, kommuner og andre, der vælger at give plads til naturen på egen matrikel.

- "Det batter ikke noget."

- "Det er ikke der vi redder biodiversiteten"

- "Brug dog pengene på rewilding i stedet"

Det er typiske udsagn. Ofte fulgt op af et blødgørende udsagn om, at det jo er godt nok at byboerne får lidt bedre mulighed for at komme tæt på naturen, så de får en bedre forståelse for den rigtige natur.

Jeg er HELT ENIG i, at de store naturgenopretnings- og rewildingprojekter i det åbne land er essentielle for at vende tabet af biodiversitet i Danmark.

Men derfor behøver vi ikke at undervurdere mulighederne for samtidig at SKABE NYE LEVESTEDER i byerne, hvor en del VILDE URTER, INSEKTER, FUGLE, PATTEDYR, LAVER OG SVAMPE har overlevet på gamle voldanlæg, banetracér og ruderater, hvor haver, alléer og parker kan rumme en ikke uanselig mængde veterantræer, og hvor der er behov for at håndtere regnvandet andet steds end i kloaksystemerne.

Det handler ofte om, at gribe bynatur-projekterne rigtigt an:

🦇 Kortlægge den eksisterende natur i projektområdet
🦇 Undersøge naturindholdet i nærliggende naturområder
🦇 Bevare og udvikle eksisterende naturværdier i projektområdet
🦇 Anvende hjemmehørende arter ved nyplantning og såning
🦇 Etablere nye levesteder for arter, der findes i projekt- og nærområde

I 2023 valgte TDC Pensionskasse at få undersøgt naturværdier og -potentialer på en del af deres udlejningsejendomme rundt om i landet, med henblik på at få udarbejdet planer for, hvordan de kan give plads til biodiversitet gennem anlæg og ændret drift af arealerne.

Fælles for ejendommene er, at de ligger i byerne og ofte ret kystnært. De er udlagt med plæner, pur, hække og solitære træer. Så umiddelbart skulle man ikke mene, at der er meget at komme efter på de relativt små arealer, set med naturbriller. Men nu var forsommeren 2023 ualmindeligt tør, og afslørede derfor en pæn urterigdom i mange af de gamle plæner.

For perspektivets skyld, vil jeg give et par eksempler på, hvad arbejdet fører med sig:

🌼 Udvidelse af levested for almindelig blåfugl og andre dagsommerfugle
🌼 Genopretning af tilgroet kildevæld
🌼 Genetablering af nedbrydningskæder i eg og skovfyr
🌼 Udvidelse af levested for tørketolerant kystflora med følgeinsekter
🌼 Rydning af invasive arter som rynket rose og japansk pileurt

Bygger vi videre på eksisterende strukturer og artspuljer, så kan bynatur-projekterne blive et plus for biodiversiteten i byerne.

Skab nye levesteder og styrk fællesskaber og natur i byen

At skabe nye levesteder i byerne er at slå flere fluer med et smæk. Med en professionel tilgang kan der skabe synergi mellem flere funktioner. Det samme område kan opnå større kvalitet som levested for vilde dyr og planter, det kan opmagasinere regnvand ved kraftig nedbør, lagre kulstof, danne ramme om møder, leg, læring og motion og meget andet. Det handler om at gribe bynatur-projekterne rigtigt an, og få undersøgt eksisterende værdier og potentialer fra start.

Læs mere om biodiversitet i byer

Forrige
Forrige

Er der balance mellem biodiversitetsindsatser og ESG-rapportering hos jer?

Næste
Næste

12 arbejdsopgaver du kan løse i grønne omgivelser