Hvad er et skovbad?

Et Nordisk Skovbad er en stille vandring i naturen, hvor du gennem en åbning af sanserne kommer meget nær naturen og nuet. Det Nordiske Skovbad er et positivt bidrag til din sundhed og trivsel. Det hjælper sindet til at spænde af og slippe den fokuserede opmærksomhed, som hele tiden er på arbejde i vores digitale verden og i miljøer, hvor vi får mange sanseindtryk. Fx i byen, under transport og på arbejdspladsen. Ved at sænke tempoet, komme ned i kroppen og stimulere sanserne, glider vi over i den spontane opmærksomhed, hvor vi slapper af og restituerer.

Skovbadet stammer fra Japan

Nordisk Skovbad bygger på principperne i det japanske skovbad, Shinrin-Yoku. Det er blot tilpasset skandinavisk natur og kultur. Det betyder, at det miljø vi bevæger os i under et skovbad kan variere mellem skov, åbent landskab, sø, å og hav. Hver naturtype med sine berigende egenskaber.

Hvad får jeg ud af at deltage?

Skovbadet giver dig en anderledes oplevelse af naturen omkring dig, og af dig selv i naturen. Du vil opleve, at din hjerne bevæger sig fra den fokuserede opmærksomhed, hvor du tænker og analyserer, over i den spontane opmærksomhed. Den afslappede tilstand, hvor din hjerne holder pause og restituerer. Du kan opleve at få ro i sindet, at slippe bekymringstanker, at få en pause fra tankemylder, opnå selvindsigt og føle dig revitaliseret. Og måske endda få et nyt syn på naturen omkring dig.

Styrk dit immunforsvar og forebyg stress med et skovbad

Skovbadet blev udviklet i Japan i 1980’erne for at afhjælpe stress og depression, og gives i dag på recept i Japan.

Japansk forskning har vist, at metoden bag skovbadet virker afstressende, sænker blodtrykket og styrker immunforsvaret. Det virkningsfulde er det lange ophold i naturen, sansepåvirkningen og tempoet. Samtidig udnytter vi, at vores sanseapparat gennem evolutionen er tilpasset naturen. Fx udsender nogle træer phytoncider, der stimulerer vores lykkehormon serotonin.

Hvordan foregår skovbadet?

  • Du kan deltage i et arrangeret skovbad, bestille skovbad til dig selv eller til en gruppe.
  • Vi mødes i naturen, og du får en introduktion til skovbadet og stedet hvor vi er, inden vi starter.
  • Et skovbad varer typisk 2-3 timer. Længere varighed kan aftales.
  • Et skovbad er typisk af 3-6 kilometers længde, afhængig af hvor lang tid vi er afsted, og hvilket terræn vi færdes i. Er det en længere distance oplyses det før tilmelding.
  • Vi bevæger os langsomt til fods på stier. Nogle gange går vi også uden for stierne. Undervejs er der pauser, hvor du sidder eller ligger et sted i naturen.
  • Guiden holder styr på tiden, ruten og sikkerheden.

Hvad skal man medbringe til et skovbad?

  • Medbring 0,5-1,5 liter drikkevand afhængig af sæson og varighed.
  • Varer skovbadet mere end 3 timer skal du medbringe nødder, frugt eller andet, der giver energi til turen.
  • Ifør dig behageligt tøj, der passer til vejret og sko, du går godt i. Lange bukser anbefales også om sommeren, da du skal kunne gå gennem områder med højt græs, hvor der kan være stikkende planter og flåter. Du skal kunne holde dig varm og tør i flere timer, uanset årstid. I vinterhalvåret kan overtræksbukser eller heldragt anbefales.
  • Om sommeren kan det være en god ide at huske solcreme og myggespray.